Svar på spørsmål

    DATO:06.06.2014 KLOKKEN:03:02 KATEGORI: Spørsmål

Pga mange av spørsmålene hadde det ikke svart seg at jeg svarte på video. Er mye lettere for dere og søke opp informasjonen om det er skrevet ned. Om det er noe som er uklart eller om du/dere har flere spørsmål er det bare og skrike ut!

Hvor mye bruker du ca. på mat i måneden? Spiser du mye ute? Regner med prisene borti der er ganske annerledes enn her hjemme, både på restaurant og i matbutikken. 
Når det gjelder alt med mat så er det mye billigere her borte enn det er hjemme i Norge. Når det er sagt så blir billig+billig fort ganske dyrt. Om man velger og spise ute hver kveld er dette noe som kommer til og merkes på økonomien. Når det gjelder priser kan man få en ganske grei burger eller wrap på Red Robin med unlimited fries for 10$ (60 kroner). Og få en pizza levert kan koste ca 15$ (90 norske kroner). Dette er jo sykt billig sammenlignet med Norge. Men det blir fort mye når man for eksempel vil ha alt det andre greiene med som feks kyllingvinger for 30 kr ekstra eller breadsticks for 25 kroner ekstra. Er lett og la seg "lure" av prisene kan man gjerne si for billig+billig blir fort veldig dyrt for utlendinger i USA. Som student i USA handler alt om prioriteringer, det er nøkkelen til alt. Før kunne jeg fint (bare for meg selv) bruke 1000 kroner på mat minst i mnd. Den siste måneden har jeg brukt under halvparten av dette fordi jeg har blitt flink med prioriteringer, sluttet og spise ute, fulgt med på salg og startet couponing.


Hvor mye tror du jeg betalte for dette feks? Svaret finner du på facebook siden min ved og klikke her


Hvor jobber du?
Som internasjonal student i USA kan man jobbe 20 timer per uke når semesteret skjer og max 40 timer i ferien. Dette gjelder for alle dere norske på F-1 visum ved Pacific Lutheran University. Haken er at man kun kan jobbe på on campus jobber. Jeg jobber i skolens bokbutikk, Garfield Book Store.


Hva er det man kan studere ved skolen du går på?
Dette spørsmålet er veldig vanskelig og svare på ettersom det er så utrolig mye. Du kan klikke på denne linken og få mer informasjon om gradene som PLU tilbyr. 


Kan man også gå på college/universitet etter vgs selv om man ikke har vært på utveksling 2 vgs?
Ja, det kan man så absolutt. Om du er interresert i mer informasjon om studier i utlandet er Kamilla fra SONOR utrolig hjelpsom.


Hvordan er ditt første år på college i forhold til utvekslingsåret? Hva er forsjeller og likheter når det feks kommer til mengde skolearbeid, frihet, hjemlengsel, aktiviteter etter skoletid, modenhet osv osv. Kan du skrive litt om det i ett eget innlegg?
Ja, det kan jeg!  Tusen takk for bra forslag forresten.


Hvordan gjør du det med forsikring?
Pga nye regler fra Department of State (eller noe) så må internasjonale studenter ved PLU ha skolens forsikring. Hvordan dette fungerer vet jeg ikke men IKKE KJØP SEPERAT FORSIKRING FØR DU HAR SNAKKET MED REPRESENTANTER FRA SKOLEN DU SKAL PÅ!!! Jeg måtte igjennom noe sinnsykt stress for og kunne beholde min forsikring, og eneste grunnen til at jeg fikk beholde den var fordi den var såpass bra og gjennom US Government (dessverre ikke tilgjengelig for andre internasjonale studenter med mindre du er i min situasjon)


Hvordan gjør du det med bankkort?
Jeg beholdt mitt norske bankkort i over ett år før jeg fikk meg amerikansk. Eneste grunnen til at jeg fikk meg amerikansk var fordi "jeg ville ha det" ikke fordi jeg trengte det. Du klarer deg helt fint med ditt norske, bare vær konstant obs på hva dollaren ligger på slik at du ikke får noen uhyggelige overraskelser. Hadde også kun mitt norske bankkort når jeg var på utveksling i Nebraska.


Hvordan gjør du det med ID (vet du har førerkort nå, men før den tid)?
Man kan få seg Washington State ID som vil gjøre livet ditt utrolig mye lettere. Klikk her for mer informasjon. Før jeg fikk førerkort var jeg ikke 21 men skulle jeg noen steder jeg visste de krevde id så tok jeg passet. Anbefaler alle og få seg en state id fra staten de er i. Gjør livet så utrolig mye lettere.


Hvordan gjør du det med mobilabbonement?
Jeg har skrevet mer om mobil i USA og hvilke alternativer man har her. Akkurat nå bruker jeg min norske iPhone med T-mobile hvor jeg betaler 50$ (300 kr) for en mnd til mnd plan hvor jeg har ubegrenset nett, ringing og meldinger. Er vanskelig for meg og svare mer enn dette uten og vite hvilken situasjon du er i, hvor lenge du skal være i USA osv.


Skal du tilbake igjen til Norge etter college, eller bosetter du deg der?
Skal ikke tilbake til Norge annet enn på ferie.


Hva er det SONOR gjør? Er det nesten akkurat det samme som Explorius?
Nei. SONOR er så utrolig mye bedre enn Explorius. Har ikke tenkt og skrive mer om Explorius enn et ettersom jeg ikke ønsker en diskusjon av en såpass latterlig organisasjon på bloggen min. SONOR er en helt 100% gratis organisasjon som gir deg både råd og veiledning angående studier i utlandet. Kamilla fra SONOR (fra Bergen) er helt fantastisk!


Kan jeg feks ringe SONOR for hjelp selv om det er 3 år til jeg slutter på vgs?
Man skal tidlig krøkes, er det ikke det ordtaket er? Så lenge det handler om studier i utlandet etter vgs kan du nok ringe eller kontakte SONOR. De er alltid klar for og hjelpe :)

Om du ønsker og holde deg oppdatert på når jeg poster innlegg på bloggen kan du like facebook siden her https://www.facebook.com/charlotteiusa #utveksling #PLU

6 kommentarer

Camilla Heindorf

06.06.2014 kl.03:27

Bra svart:)

~ Cristina

06.06.2014 kl.13:28

Gode svar, virker interessant å studere i utlandet :)

03.07.2014 kl.00:50

du skriver at du skal bosette deg i usa:

"skal ikke tilbake til norge annet enn ferie"

du kan jo ikke jobbe eller gjøre noe som helst i usa uten et green card. et green card får du bare om du har amerikanske familiemedlemmer, gift med amerikaner eller spesielle jobber

theabakken

08.07.2014 kl.12:37

no e det lenge sia du ha blogga syns eg!:):):)

og vist du vil kan du linka til bloggen min, sia eg ska på college i NY!:-D

Charlotte i USA

12.07.2014 kl.21:08

Anonym: Det er jeg fullstendig klar over kjære anonym ;)

Oda

15.07.2014 kl.18:24

Hvilke fellesfag har du? (fag som ikke er spesifiserte innenfor din grad, men som du f.eks. har sammen med andre som tar andre grader) :)

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits