Spørmål fra Mariann - college i USA

    DATO:03.05.2014 KLOKKEN:08:25 KATEGORI: Spørsmål

1. Hvordan søkte du? (gjennom en organisasjon? Noen speielle du vil anbefale?)

- Jeg søkte gjennom SONOR. På denne måten fikk jeg hoppet over freshman year (ett år mindre med studielån) samt at jeg visste jeg ville få nok stipend av skolen til at jeg ikke trengte og søke annet enn hos Lånekassen. Jeg vil absolutt anbefale SONOR for de har vært så utrolig flinke og hjelpsomme uansett hvilke spørsmål jeg måtte ha. De har også vært utrolig flinke å følge opp.

2. Hvor tidlig begynte du å søke?

- Jeg sendte søknaden i påskeferien. Men jo tidligere man søker, jo bedre :)

3. Er det vanlig at andre enn 1. års studenter bor på campus?

- Ja, og det er også noe jeg vil anbefale hvertfall første semester om ikke første året. Da blir du skikkelig kjent med skolen og miljøet. Du finner også ut alle skolens ressurser og blir skikkelig "integrert". Men, når det er sagt er det utrolig mye og spare ved og flytte "off campus" i tillegg til at man har mer frihet.

4. Hvordan var det å reise fra Norge, hva hadde du med deg da du dro?

- Utrolig deilig! Jeg var så utrolig lei Norge og holdningen til nordmenn. Savnet USA noe sinnsykt (var på utveksling i VG2). Jeg hadde med meg en koffert med klær, pluss en carry on koffert+ sekk. Resten kjøpte jeg her borte fordi det er billigere enn og skulle dra det med seg fra Norge (og for den saks skyld kjøpe det der)

5. Måtte du selv komme deg fra flyplassen til campus etc., måtte du fikse alt selv?

- Skolen var veldig flink og hjelpe her. De hadde flere "selskap" de anbefalte som visste med en gang du sa du skulle til PLU hvor de skulle slippe deg av. Her snakker vi riktig sted så og så langt fra ett hjørne. Utrolig greit!

6. Vil du anbefale et stort eller lite college?

- Det kommer helt ann på hva du ser etter. For meg passer lite college utrolig bra, fordi på denne måten for jeg som student bedre oppfølging.

7. Kan du forklare meal plans?

- Ved PLU, om du bor på campus (ikke South) så må du kjøpe meal plan. Her har du all you can eat måltider i hverdagene, samt brunch på søndag. Alt ettersom hvilken meal plan du velger får du også X antall $$$ til og bruke på ting som frokost, kaffe, lunsj, snacks osv.

8. Hvor ofte skjer det ting i regi av skolen? (basketballkamper etc.)

- HELE tiden (overdriver ikke) er noe hver dag for alle. Klubber er over alt, sporter skjer hele tiden!

9. Er det prom på college? (eller eventuelt vanlige danser? Isåfall, hvor ofte?)

- PLU har Homecoming og Spring Formal.

10. Hvor mye tid krever skolearbeidet? ( i forhold til f.eks. vgs)

- Det jeg har hørt fra professorer er at de anbefaler 2-3 timer skolearbeid per time du er på skolen. Men dette varierer fra person til person, fra fag til fag. Jeg føler college er mindre stress enn videregående men det kan også ha noe med at jeg faktisk interreserer meg for det jeg studerer.

11. Er det vanlig at internasjonale studenter bor sammen?

- Både ja og nei. Er ikke uvanlig men er heller ikke vanlig. Om du ikke ønsker og bo sammen med internasjonale studenter kan du det. Allikevell ser du "clicks" med norske studenter rundt om på campus, noe som er utrolig trist. Jeg for min del dro ikke til USA for og være med nordmenn liksom :) Og for meg har det gått helt fint!

12. Er det mye alkohol/narkotika?

- Kommer helt ann på hvem du henger med. Vet det er mye pot i Washington ettersom det er lovlig her men jeg har ikke hatt noe problem med det i min vennegjeng.

13. Er det lett å bli kjent med folk?

- Ja! Finnes så utrolig mange måter og bli kjent med folk; i klasser, klubber, aktiviteter, residence halls, fest osv. Mulighetene er uendelige!

14. Har hørt rykter om mye voldtekter på college i usa, føler du at det er en stor risiko?

- Nei ikke på PLU.

15. Hvilke ferier kan man være på campus og hvilke må man bort?

- Man aldri dra bort. Men feks i sommer og ved jul om man ønsker og bo på campus må man betale ekstra. I Sprink break er alt stengt, men alt rett utenfor campus er åpent. Igjen varierer dette fra college til college.

16. Hvordan er prisene på ting på campus?

- Latterlig dyrt.

17. Hvor mye fritid får man egentlig?

- Jo mer man klarer og organisere skolearbeidet, jo mer fritid får man. Er vanskelig og sette ett nummer på det liksom. Kommer helt ann på deg og hva du bruker tiden din på :)

18. Hvordan er det med godkjenning av utdannelsen når man kommer hjem til norge?

- Det vet jeg ikke. Jeg skal ikke tilbake til Norge :)

19. Vet du noe om lærerutdannelse i usa?

- Nei, men om du skal til PLU kan du ta kontakt med Akane eller Hiro fra ISS eller sende mail til Kamilla i SONOR for en av disse vet det helt sikkert :)

20. Ca hvor mye blir det å betale i egenandel pr skoleår?

- Jeg klarer meg fint på lån og stipend gjennom lånekassen. Trenger ikke noe mer enn det :)

21. Sparer man veldig mye på å ikke bo på campus?

- Jo! Flytt av campus når du føler deg komfortabel med det!

22. Jeg har veldig lyst til å dra på college i usa, men er usikker på om jeg kommer til å trives.. vil du anbefale å ta sjansen?

- JA JA JA JA!!! Herregud har ikke tatt en bedre avgjørelse. Husk;  er bedre og angre på noe du har gjort, enn noe du ikke gjorde :)

12 kommentarer

Kaisa Elise

03.05.2014 kl.11:45

Fine svar :)

theresekristina

03.05.2014 kl.15:14

Veldig gode svar :)

Mariann

04.05.2014 kl.01:08

Tusen takk for svar! :)

Ida

04.05.2014 kl.14:04

Er det vanlig med meal plan når du bor off campus? Er det vanlig å bo langt unna skolen?

Charlotte i USA

05.05.2014 kl.08:16

Ida: Nei er ikke vanlig når man bor off campus :) Mange internasjonale elever har ikke bil og velger dermed og bo i gåavstand fra skolen :) Noe som er utrolig praktisk har jeg hørt!

Charlotte i USA

05.05.2014 kl.08:16

Mariann: Bare hyggelig :) Skrik ut om det skulle være noe mer :)

Ida

05.05.2014 kl.15:55

Har hørt at det er vanlig å vite at du har kommet inn i april ca, vil det si at man ikke søker med 3. klasse karakterene?? :))

Charlotte i USA

05.05.2014 kl.17:25

Ida: Jo, man søker med karakterene fra første semester på vgs men må ettersende vintmemålet :)

Mariann

06.05.2014 kl.11:05

Jeg har valget mellom 2 skoler(er i kontakt med explorious), begge virker veldig bra, men den ene tilbyr stipend også 1.året, det gjør ikke den andre. Jer usikker på om jeg vil starte på 1. eller 2. året, hva vil du anbafale? Hva er fordelene og ulempene ved det?

Charlotte i USA

06.05.2014 kl.22:31

Mariann: Hadde jeg vært deg hadde jeg valgt 2 året :) Det betyr mindre studielån! Spurte akkurat de to personene ved siden av meg hva de gjorde freshman year og alt de gjør er og ta generelle fag liksom, og mange av de har du hatt allerede på vgs :)

Mariann

07.05.2014 kl.19:45

Ok, takk takk :)

Andrea

25.05.2014 kl.21:33

Har noen spørsmål.

Hvordan er ditt første år på college i forholdt til utvekslingsåret. Hva er forskjeller og likheter når det f.eks. kommer til mengde skolearbeid, frihet, hjemlengsel, aktiviteter etter skoletid, modenhet osv osv. Kan du skrive litt om det i et eget innlegg?

Også, hvordan gjør du det med forsikring, bankort, ID (vet du har førekort nå, men før den tid) og mobilabonnement?

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits