Fagvalg i USA for utvekslingselever (vg2)

Basert på egne erfaringer og andres erfaringer har jeg nedenfor satt sammen en liste over amerikanske fag som tilsvarer norske fag. Men når det er sagt, så kan dette variere fra skole til skole. For og være sikker på at du velger riktige fag, ta med deg læreplaner ned til USA og snakk med rådgiveren der nede slik at hun/han kan best mulig veilede deg. Når det er sagt vil jeg ikke du skal bruke dette som en bekreftelse på at du får året ditt godkjent med heller en veiledning på hva som må til for og få året godkjent. Husk  at til syvende og sist er det rådgiver og skolen din i Norge som godkjenner året ditt. Dette innlegget er ment for de som går studiespesialisering og ikke de som går idrett eller musikk, dans og drama, jeg vet ikke nok om de retningene til og skrive om de :)

FAGOVERSETTELSER 

Internasjonal Engelsk - English (har ikke hørt om noen enda som må velge en spesiell engelsk klasse)
Matematikk R1 - Pre Calculus eller Calculus (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå)
Matematikk S1 - Algebra 2
Matematikk P2 - Geometry eller Algebra 1
Biologi 1 - Biology (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå)
Kjemi 1 - Chemistry (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå)
Fysikk 1 - Physics (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå)
Sosiologi og Sosialantropologi - Sociology and Social Anthropology (her kommer du mest sannsynlig unna med bare sociology som fag)
Markedsføring og ledelse 1 - Marketing and leadership
Medie- og informasjonskunnskap 1 - Media and information knowledge  
Næringslivøkonomi 1 - Business economis
Samfunnsøkonomi 1 - Social Economics
Kommunikasjon og kultur 1 - Communications and Culture
Historie og Filosofi 1 . History and Philosophy (du må mest sannsynlig ha både ett historie og ett filosofi fag)
Psykologi 1 - Psychology
Geofag - Geosciences
Politikk og Menneskerettigheter - Politics and Human Rights (her vil jeg anta at rådgiveren din vil du skal ta en politikk rettet klasse pluss en med fokus på menneskerettigheter for tror norske kombinasjonen finnes på ytterst få skoler i USA)
Spansk - Spanish (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå, varierer fra skole til skole)
Fransk - French (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå, varierer fra skole til skole)
Tysk - German (snakk med rådgiver i USA for riktig nivå, varierer fra skole til skole)High schools i USA tilbyr vanlige fag som de nevnt ovenfor for eksempel men de tilbyr også "høyere nivå". Honors fag er mer krevende enn vanlige fag på high school. AP (advanced placement) er fag som sies og være på college nivå. Feks finnes det Physics AP eller Physics Honors, hvor AP versjonen er den høyeste og mest krevende. Samme med andre fag som tilbys som Honors og AP

TIMEANTALL 

For meg er dette umulig å svare på når det gjelder om du vil ha nok timer iløpet av en uke til og få året godkjent. Jeg hadde 7-9 forskjellige fag hver dag hvor timene varte 45 minutter. Med andre ord ville jeg ha 3 timer og 45 minutter med fag per uke. Andre skoler kan ha andre opplegg med blokkdager osv. Jeg hadde ikke noe problem med og få året godkjent selvom jeg gjerne hadde mindre timeantall enn det som krevdes for fagene. For skolen min var dette noe jeg ikke kontrollere og jeg var jo på skolen fulltid så ja. Jeg hadde for lite timer i noen fag or for mange timer i andre fag men personlig for meg er dette noe som ikke har vært noe problem. Det er jo trossalt ett helt annet skolesystem! Om du har en forferdelig rådgiver, sitt deg ned og snakk med hun eller han og forklar at du kommer til og gå på skolen fulltid, men du er usikker på om du kommer til og få nok timer nettopp pga hvordan undervisningen er lagt opp. Rådgiveren på skolen i Norge er nøkkelen til og skulle få året godkjent.

RETTSLÆRE

Sist jeg sjekket var det ikke noe krav at man måtte ha Rettslære 1 for og kunne ta Rettslære 2. Og finne noe likt som rettslære i USA er umulig, men er du heldig og har en "snill" rådgiver som allikevell lar deg få det godkjent som Rettslære 1 på utveksling så er jo det fantastisk! Jeg var heldig slik og fikk Business Law godkjent som Rettslære 1. Når det er sagt er det ikke likt i det hele tatt og jeg kunne like så godt vært foruten, men det var ett av fagene som jeg ville 'fordype' meg i og heldigvis funket det. Snakk med rådgiver, han/hun kan enkelt og greit si nei, du kommer ikke til og få det godkjent nettopp fordi du lærer om ett helt annet rettssystem, lover og regler. For de som har fått det godkjent som rettslære 1 så har de kun tatt en "law"-ettellerannet klasse. Finnes utrolig mange forskjellige!

KAN JEG FORVENTE AT SKOLEN HAR ALLE FAGENE?

Utveksling er som jeg har sagt før; som gambling. Ikke regn med og få fagene du har sett for deg før du dro. Ikke regn med og få året godkjent basert på ønskene du hadde før du dro. Jeg hadde planlagt og ta sosiologi for så og gå videre på politikk og menneskerettigheter i 3 klasse, men skolen min hadde ikke sosiologi. Istedenfor og fordype meg i det endte jeg opp med og fordype meg i engelsk og rettslære, og ta entrepenørskap og bedriftsutvikling i USA og bytte til Politikk og Menneskerettigheter i 3 klasse. Husk for og få året godkjent trenger du kun og fortsette med 2/3 fag i 3 klasse og Engelsk vil for alle være en mulighet siden dere skal til USA.

  • SKOLEN HAR IKKE FAGENE DU VIL?
  1. Online undervisning er alltid ett alternativ. Da følger du altså en undervisning via internett, ofte uten direkt kontakt med en lærer. Jeg har funnet lenker til to forskjellige programmer som kan være verdt og sjekke ut for dere som rett og slett ikke har fagene på skolen dere er på. Klikk her for K-12 programmet og her for NUVHS (begge lenkene åpnes i nytt vindu). 

 

 Realfagspoeng og Språk i utlandet

"For å få vitnemål for bestått videregående opplæring må eleven ha bestått alle fag og eksamener som skal stå på vitnemålet etter Læreplanverket for Kunnskapsløftet.

 

 

Kompetansen til å vurdere hvorvidt enkelte fag eller hele opplæringsåret skal godkjennes, er lagt til fylkeskommunen eller rektor, jf. forskrift til opplæringsloven § 1-16. Blir faget godkjent, skal eleven få samme antall ekstrapoeng som om faget var tatt  i Norge.  Vi viser til vårt rundskriv Udir 6-2012 om  godkjenning av tidligere bestått videregående opplæring i Norge og utlandet. Den finner du her :

http://www.udir.no/Regelverk/Rundskriv/2012/Udir-6-2012-Godkjenning-av-tidligere-bestatt-videregaende-opplaring-i-Norge-og-utlandet/5-Godkjenning-av-hele-opplaringsar-fra-utlandet--/

 

Vedlagt ligger brevet vi sendte til fylkeskommuner og videregående skoler om godkjenning av utdanning fra utlandet. I dette brevet det finner du mer informasjon om kravet til fremmedspråk.

 

Vi anbefaler at du tar kontakt med fylkeskommunen eller Fylkesmannen for ytterligere råd og veiledning."

 

For dere som har hatt samme fremmedspråk på ungdomstrinnet: Du må kunne dokumentere minimum opplæring tilsvarende andreåret av det nivået du følger i det fremmedspråket di har på Vg1. I motsatt fall må du ta fremmedspråket som privatist høsten etter utvekslingsåret.

For dere som ikke hadde fremmedspråk på ungdomstrinnet: Du må sørge for å skaffe deg tilstrekkelig kompetanse i språket slik at du kan følge nivå 2 på Vg3.

Så lenge man får riktig fag godkjent vil man også kunne få realfagspoeng!

 

Andre regler

* På vitnemålet som du får utdelt i 3 klasse vil du ha fritak for noen timer på vitnemålet. Dette vil være fag som er avsluttende på VG2 som for eksempel Spansk 2, Biologi 1, Rettslære 1 osv
* På fagene som er avsluttende vil det stå "Bestått fag utland" og karaktersnittet ditt vil regnes ut fra Vg1 og Vg3 karakterene. Karakterene du får på utveksling regnes altså ikke.

 

Læreplaner på Engelsk

Du kan finne læreplan for fagene ved og klikke her (åpnes i nytt vindu).

Oppdatert 7 Mai 2014 kl 22.13. 

8 kommentarer

juliaamyklebust

22.04.2014 kl.20:57

Spennende!

Veronica

22.04.2014 kl.21:45

Så utrolig spennende :D

Marianne Hetland

22.04.2014 kl.23:20

Det med fremmedspråk er endret, slik at du må ha fremmedspråket du hadde på vidergående tilsvarende nivået i Norge for å få det godkjent. Dette ble bestemt i Januar i fjor, så flere som hadde valgt å ikke te fremmedspråk fikk ikke året godkjent. Ellers et veldig bra og igjennomført innlegg!

Charlotte i USA

23.04.2014 kl.05:40

Marianne Hetland: Reglene har alltid vært der. Det som skjedde ifjor var ikke at reglene ble endret men heller presisert :) For meg på utveksling var det hele tiden klar at jeg måtte ha spansk i USA for og få det godkjent og ikke ta det som privatist, for andre trengte de ikke det i det hele tatt :)

Henriette

26.05.2015 kl.16:47

Hvilket fremmedspråk er mestvanlig i USA ? Fransk, tysk eller spansk? Jeg vet ikke om jeg vil lære fransk eller spansk

Charlotte i USA

22.07.2015 kl.22:51

Henriette: Spansk

Elisabeth

21.08.2015 kl.08:13

Hei. Veldig god og nyttig info her. Vet du om det har det noe å si hvilken matte en velger mht å få året godkjent i Norge, og komme inn på Vg3? Er Mattematikk P2 godkjent? Hva tenker du om Algerba 1 og Geometry, hva er enklest/mest praktisk matte? Takk for svar.

Charlotte i USA

24.08.2015 kl.08:36

Elisabeth: Jeg har ikke hatt algebra 1 og derfor ikke satt meg inn i hva det inneholder. Jeg opplevde at geometry er mer praktisk :) Læreplanen på ulike skoler er så forskjellig så er umulig for meg og si :(

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits