Ett annerledes skoleår

Hei! Vil på forhånd advare mot at dette gjerne er ett innlegg som kanskje vil provosere endel med tanke på ærligheten fra min side som ligger bak det. Dette er mine personlige meninger.

Utveksling handler ikke om at andre skal tilpasse seg deg. Du skal tilpasse deg dem. Du drar til ett nytt land, for og oppleve en ny kultur samt gå på videregående skole i helt fremmede omgivelser. Skal alle andre tilpasse seg? Nei. Du skal tilpasse deg deres kultur og deres verdier. Når en familie åpner hjemmet sitt for deg, forventes det eller bedre sagt er det et krav at du skal tilpasse deg dem. Kanskje du har innetider i ukedager og helgedager som er helt annerledes enn hva du er vant med, kanskje det er en uskreven regel at man skal ha soveromsdøren åpen eller at man ikke får ha det motsatte kjønn på rommet uten døren åpen. Man vet aldri, men uansett - man skal alltid tilpasse seg kulturen i vertslandet man befinner seg i. Det og tilpasse seg er alt annet enn lett, det kan rett og lett oppleves som utfordrende både mentalt og fysisk. Noen ting må man bare bli vant til, det finnes ikke noe svar på hvorfor amerikanere (eksempel) gjør slik som de gjør eller oppfører seg slik som de gjør.

Kanskje du kommer til en vertsfamilie som er helt annerledes enn din norske? Kanskje de er meget religiøse eller superbarnslige? Du må fortsatt tilpasse deg dem. Selvfølgelig kan du fortelle om din egen kultur og hvordan dere gjør ting hjemme, men ikke forvent ett kompromiss. Dro du ikke på utveksling for og oppleve en ny kultur? Kanksje kultur ikke var det du trodde. Kultur er holdninger, verdier og normer. Med andre ord er kultur ett vidt begrep. 

Det er ikke og legge skjul på at holdninger, verdier og normer varierer fra sted til sted. Hadde noen kommet på utveksling og bodd hjemme hos deg og din familie hadde det vært forventet at han eller hun tilpasset seg deg og din families kultur. Skulle dere forandret hele hverdagen deres? Nei, det er ikke det utveksling handler om. Utveksling handler om tilpasning, ikke forandring.

Ikke forvent en hverdag slik som den hjemme. Ikke forvent at andre tar deg imot med åpne armer og gode ord. Du bør ikke forvente ett år fylt med gode opplevelser. Det du heller kan regne med er ett minnerikt år fylt med både gode og vonde opplevelser. Kanskje ikke alle synes det er superkult med ny utvekslingsstudent fra Norge, kanskje du må gjøre plikter i helgene eller holde rommet ditt ryddig før du får gjøre noe med venner. Er dette urimelig? Nei. Synes du det er superkult med utenlandske bussjåfører som knapt kan norsk og tilfeldigvis gir deg feil billett? Nei, men det skjer. Men, de gjør en innsatts, de gir ikke opp, de fortsetter på tross av utallige negative avisoppslag. Moralen her er at, fordi om det er vanskelig og få venner på en ny skole. Ikke gi opp, det ordner seg alltid for snille piker. Du må prøve, du må ut av komfortsonen din. Det finnes ikke noe my space and your space lenger. Det er "everybody's space" om du virkelig vil tilpasse deg. Vil du føle deg velkommen og vil du føle en tilhørlighet må du gjøre ting og tilpasse deg situasjoner som er veldig uvanlig for deg. Er det urimelig at en vertsfamilie forventer at du skal delta som ett vanlig familiemedlem ved og hjelpe til i huset? Nei. Kanskje du ikke hjelper til så mye i hjemmet i Norge, kanskje du har annerledes regler og forholde deg til, men vet du hva? Det heter annerledes av en grunn.

Ikke fortell meg at noen av dere drar på utveksling for og oppleve det samme norske livet med tryggheten man opplever som nordmann i Norge. Om man ikke ønsker annet utbytte av utvekslingen enn og lære ett nytt språk kan man like så godt ta onlinekurs og på den måten ha tryggheten i det norske samfunnet. Har man der i mot ett ønske om og få best mulig utbytte med flest minnerike opplevelser og ett nytt liv i ett år så må man tilpasse seg. Det handler ikke om deg, det handler om dem. 

#utveksling 

6 kommentarer

Victoria

04.11.2013 kl.21:42

Bra innlegg :) det ble aldri utveksling på meg, jeg turte ikke å gå all in for det.

miinemor

04.11.2013 kl.21:59

Så utrolig bra skrevet! Mange drar på utveksling og tenker "dette blir et år der mamma og pappa ikke kan bestemme over meg", men etter det jeg har hørt blir det anderledes!! ♥

Kaisa Elise

04.11.2013 kl.23:42

utrolig bra skreve :D

Maria - USA 13/14

05.11.2013 kl.03:35

Bra skrevet :-)

Julieaustralia

05.11.2013 kl.06:55

Veldig bra skrevet, alt er helt sant!

Elise Karlstrøm Bjørnstad

05.11.2013 kl.10:53

Har selv vært på utveksling :) Stemmer det du sier, du må tilpasse deg og åpne dørene for nye ting.

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits