Svar på spørsmålsrunden - USA

    DATO:22.08.2013 KLOKKEN:04:33 KATEGORI: Spørsmål

Hvordan takler du at kjæresten din er i det amerikanske militæret?
- Null stress det! Han jobber trossalt kun typ 10 minutter fra skolen min.

Hvor gammel er han?
- Han ble 21 i mars.

Er det mange utenlandske studenter på college? Mange norske? 
- Er vanlig for college i USA og ha endel utenlandske studenter. Dette er også tilfellet på PLU. På PLU er prosentandelen av flest utenlandske norske faktisk!

Hvordan overbeviste du foreldrene dine om å dra?
- Trengtes ikke noen overbevisning. Tror mamma merket veldig etter jeg var i USA på utveksling at det å dra tilbake var noe jeg virkelig ville.

Hva skal du studere og hvordan finansierer du studiene?
- Jeg tar en dobbel bachelor i Political Science og Global Studies. Studiene blir finansiert greit gjennom Lånekassen.

Hvordan fant du ut hvilket college du ville på?
- Ettersom man ikke får støtte til freshman year gjennom Lånekassen og ingen av universitetene på Lånekassens tilleggsstipend liste var i Nebraska ble SONOR neste alternativ. Her endte jeg opp i Washington på PLU. Har alltid hatt lyst og dra til Washington i tillegg til at jeg ved to tilfeller personlig møtte med rådgiver fra PLU på utdanningsmesser i Norge. Vurderte en stund North Park University i Chicago og Southern Utah University men fikk best inntrykk av Washington og PLU. Angrer ikke ett sekund!

Hvor lenge blir du der? 
- Visumet går ut i desember 2015 når jeg graduater. Mest sannsynlig blir jeg lengre.

Hvordan er inntakene etter at du har søkt? I Norge er det jo sånn at vi ikke får vite før om vi kommer inn før sommerferien, er det sånn i USA også? For jeg må jo nesten vite det ganske tidlig når det er så mye som må planlegges, rekker jo ikke å planlegge alt og flytte til USA på bare noen uker.

- Jeg fikk svar to uker maks etter at søknaden min var sendt til USA. Så lenge jeg bestod vgs og fikk vitnemål kom jeg inn. (Man må alltid ettersende vitnemål når man får det). Så, jo fortere du søker, jo fortere får du svar er hvertfall erfaringen jeg har hatt!

Jeg har hørt mye bra om NORAM, har du hatt noe kontakt med den foreningen? Eventuelt søkt igjennom dem?
- Så på NORAM også, men de var forferdelig dårlig med informasjon sammenlignet med organisasjonen jeg søkte med. Jeg søkte med en organisasjon som heter SONOR!

Hva er forskjellen på en minor og major? Når jeg leser på forskjellige nettsider til universitetene så står det liksom det bak fagebe, for du ikke bachelorgrad hvis det er minor? Eller er det sånn at du velger ett hovedfag som er major, også har du noen fag som er minor? Eller er jeg helt på jorde?
- Major tilsvarer bachelorgraden. Velger du Economics som major er det det som blir bachelorgraden din. Under Economics har du flere valgmuligheter av fag som kommer til og resultere i en bachelorgrad i feks Economics. En minor er noe man også spesialiserer seg i, men det utgjør ikke en bachelorgrad men ett tillegg til den.

Er det sånn at du må ha en egentkapital med penger, for å få lån av lånekassen? Også står det jo at om du består, blir 40% eller noe omgjort til stipend, er det vanskelig og bestå?
- Er ikke vanskelig og bestå. For og få støtte av Lånekassen i form av lån eller stipend må man ikke ha noe egenkapital.

Når det er ferier fra skolen, høstferie, vinterferie og påskeferie osv: hva gjør du da? Jeg ser for meg at jeg drar hjem i juleferien og sommerferien, men hva med de småferiene på bare en uke, er jo ikke vits og dra hjem da! Men er det sånn at de fleste drar hjem da, og skolen (campuset) er ganske tomt?
- "Småferiene" (de på en uke) så drar de fleste amerikanerne hjem ja. Men ikke alle. Noen kommer fra andre siden av landet liksom. Campuset blir nesten som en spøkelsesby ja. Noe mange internasjonale studenter velger og gjøre er og dra på miniferier osv eller enkelt og greit bare bli på campus! Eller dra hjem med amerikanske venner :)

Jeg har lest at på flere av skolene kan du begynne rett på 2.året, siden en bachler i Norge er 3'årig, og det tilsvarer det samme! Men hvordan tror du det er? Tror du sjansene er litt større for å bli alene da? Siden da kjenner alle hverandre fra før av, og man kommer liksom etter alle.. Mens når man begynner samtidig på freshman year, så er liksom alle i samme båt! Eller hva tror du?
- Jeg begynte selv rett på 2. året og har ikke hatt noe problem og bli kjent med folk. Her møter man nye folk i HVERT fag man tar så er ikke de typiske klikkene liksom. 

Har du noen skoler og anbefale og søke på? Noen du har hørt er bra, eller besøkt?
- Jeg går på PLU i Washington State og kan med hånden på hjertet anbefale denne skolen. Andre skoler jeg har besøk og fått godt inntrykk av er University of Nebraska at Lincoln, University of Nebraska at Kearney, University of Nebraska at Omaha, Hastings College, University of North Carolina at Wilmington.

korleis er det med bank-kort osv der? har du visakorte og banken som du har i norge, eller fiksa du sånne ting der og med tanke på at du ska vera i 3år(+?) ? 
- Bruker vanlig Visa Classic fra Norge. Funker bra det. Eneste er at minibankene her borte charger en sånn fee hver gang man tar ut penger på toppen av det norske banken charger deg. Kommer til og fikse amerikansk bankkort etter sommeren. Men visa classic funker veldig bra!

 når fikk du veta at du vart akseptert og når søkte du?
- Søkte rundt påskeferien og fikk svar maks to uker etter søknaden var sendt!

sia du strauk i eit fag å måtte venta, vart det masse styr mtp skule og visum osv? 
- Var null stress faktisk! Fikk alle nødvendige papirer mtp på visum fra skolen i god tid i posten og trengte kun sende papirer, bankremisse og pass til den amerikanske ambassaden. 10 dager etter det var sendt hadde jeg det i posten igjen! Klar til og dra!

skal du ta hele utdanningen din i USA eller bare et år?
- Jeg tar hele utdanningen her borte!

når du kom til seattle, vart du henta på flyplassen, eller måtte du finna fram og komma deg til skulen sjølv? 
- Jeg bestilte shuttle som skolen hadde anbefalt ettersom jeg kom dagen før orientation startet. Kommer man dagen etter (når man egentlig skal) så plukker de deg opp. Men shuttle selskapet som skolen anbefaler (og som er MYE billigere) vet hvor de skal slippe deg av på skolens område ettersom såpass mange elever før deg har brukt samme shuttleselskap fra SeaTac til PLU.

Hvordan gikk du frem? Fikk du stipend? Måtte du ta opp lån? Og måtte du ta ACT eller SAT?  
- Når det gjelder stipend og lån så måtte jeg ta det opp, men trengte ikke mer enn det lånekassen gav meg. I tillegg som norsk student ved Pacific Lutheran University i Washington state får man også ett 14 000$ stipend fra skolen. Du vet sikkert at for at man skal kunne få støtte fra lånekassen må man ha sophomore standing (aka, man må hoppe over førsteåret) unntaket er hvis skolen du søker på ligger på lånekassens tilleggsstipend liste: http://www.lanekassen.no/tilleggsstipend Her gir lånekassen støtte til freshman year også. Når det gjelder SAT/ACT måtte jeg ikke ta det. Trengte heller ikke ta TOEFL (engelsk test). Jeg søkte gjennom en organisasjon som heter SONOR http://sonor.no/studieland/studieland-usa/ De er helt gratis samt at de har sammarbeid med flere skoler over hele USA hvor man får startet på sophomore year og automatisk får støtte av Lånekassen. Om dette er noe du ikke kunne tenke deg kan feks ACN ett år være løsningen. Da går du på American Colllege of Norway ett år i Moss og tar de general eds fagene amerikanske freshman tar sitt første år i USA. Etter endt år der står du fritt til og søke på hvilket som helst college i USA (og du får starte på andreåret). Skal du derimot søke på ett av collegene på lånekassens tilleggsstipend liste så anbefaler jeg deg og ta kontakt med skolens international office admissions (eller noe i den duren) for og få bedre svar ettersom jeg da ikke vet om du trenger ACT/SAT/TOEFL/IELTS. 

Hei jeg har nå vært utvekslingsstudent i Washington, USA og vil gjerne bort igjen for å gå på college. Jeg var innom Utvekslingsstudent USA 2012/2013 gruppen på Facebook og så at du gikk på college der nå. Så også at du hadde skrevet at du går på PLU. Mener du da Pacific Lutheran University? Det er isåfall akkurat den skolen jeg har villet gå på, men har vært usikker når det kommer til stipend, lån og kostnader. Vil du forklare prosessen og hva som skulle til for at du kom deg dit?
- Jaaaa Jeg går på Pacific Lutheran University Jeg søkte gjennom en organisasjon som heter SONOR (HELT 100% gratis) http://sonor.no/universitet/pacific-lutheran-university/ Først tok jeg kontakt med SONOR for mer informasjon for var ganske lost når jeg først begynte og søke. Hadde egentlig sett for meg en international business grad i chicago men ente opp i Washington på PLU med en dobbel bachelor i Political Science og Global Studies. Etter jeg tok kontakt med SONOR og rådgiveren min Kamilla (Om du vil kan jeg få eposten din, sende hun en mail og få hun til og forklare deg bedre om søknadsprossessen osv) fik jeg også masse info om hvordan søknadsprosessen er. Søknadsskjema: http://sonor.no/files/2013/03/Pacific-Lutheran-University.pdf Man kan altså søke gjennom SONOR (igjen, HELT GRATIS) og de går da over søknaden for og se at du har alt med og at alt er gjort riktig før den sendes avgårde til USA. Søknadsprossessen er egentlig superLETT. Mest irriterende er vell visum og letter of reccomendation men visum har man jo vært igjennom før og letter of reccomendation er det jo ikke man selv som skal finne ut så. Når det gjelder stipend og lån så klarer jeg meg mer enn bra nok på det jeg får fra lånekassen Vet ikke om dette var til så altfor stor hjelp men bare send melding om det skulle være noe mer så kanskje vi snakkes neste september på PLU?

Hei du! Vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men kan jo begynne med å spørre om første steg. Hvordan søkte du? Og er det bare noen enkelte skoler jeg kan gå på, som feks community college, eller kan jeg gå på et university? Jeg var på utveksling i Iowa, og har lyst til å gå på et av universitetene der! Tror du at du kanskje kunne bare fortalt litt om søke prosessen, om det ikke blir alt for tungvint og vanskelig? Kanskje du vet om en nettside jeg kan lese litt på? Uansett tusen takk!
- For og få støtte fra Lånekassen er det noen grunnleggende punkter som kan være grei og være klar over: - de støtter ikke freshman year (unntak: skolene på lånekassens tilleggsstipend liste: http://www.lanekassen.no/nb-NO/Hovedmeny/Stipend-og-lan/Utland/Delstudier/Hvor-mye/Tilleggsstipend/ Du står fritt frem til og søke på hvilke som helst college du vil. Men det vil være veldig få college som lar deg få automatisk sophomore standing. Jeg søkte gjennom en organisasjon som heter SONOR. De er helt gratis. SONOR har samarbeid med flere skoler i USA hvor de lar deg som norsk student automatisk få sophomore standing samt at du får forhåndsgodkjent mange av general eds fagene som amerikanere tar sitt freshman year på college. Når du søker med SONOR får du også stipend fra skolen og støtte i form av lån og stipend fra Lånekassen. http://sonor.no/universiteter/usa/ Du sier også du vil tilbake til Iowa? University of Iowa er på Lånekassens tilleggsstipend liste. Det vil si at du da får støtte helt fra freshman year. Om du skulle ønske og gå her hadde jeg tatt en titt på siden for international students her: http://international.uiowa.edu/international-students Deretter hadde jeg tatt og sendt en epost til skolens international office eller noe, forklart hvem du var, når du ønsket og starte, spurt om søknadsprosessen, spurt om hva sjansene er for at du kunne fått forhåndsgodkjent noen fag eller fått sophomore standing, spurt om ACT/SAT/IELTS/TOEFL og hva som er nødvendig, hørt om du må få foreign credential evaluation av karakterkort/vitnemål o.l. Andre nyttige lenker kan være: http://international.uiowa.edu/international-students/j-1-students En annen løsning, som kanskje kan bli billigere om du ønsker ett annet college i Iowa kan være ACN - American College of Norway. Det du da i bunn og grunn gjør er og ta ditt amerikanske freshman year i Norge. Deretter står du fritt til og søke på hvilket som helst college i USA. På skolen her får du også tatt de nødvendige testene samt at jeg mener og huske de hjelper deg med søknadsprosessen til amerikanske college hvor du er garantert plass ved University of North Dakota eller noe om du ikke skulle komme inn andre steder Håper dette var litt til hjelp :) 

#utveksling 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits