Vil du studere i USA?

Har faktisk fått endel spørsmål fra venner, familie o.l på hvorfor jeg valgte og akkurat gå på skolen Pacific Lutheran University som ligger i delstaten Washington nordøst i USA. Jeg har aldri vært i nærheten av Washington state og jeg kjente heller ingen som går der. Så hvorfor PLU?

Skal man gå på college/university i USA gir ikke Lånekassen støtte for freshman year. Mange tror gjerne at "faen, der røk den drømmen" eller "faen, der røk den planen." Men det er ikke tilfelle. Det er sinnsykt mange muligheter der ute. Vi som var utvekslingselever under skoleåret 2010/11 og det var først her jeg selv også fant ut om muligheten til rett og slett å kunne hoppe over det første året ved ett amerikansk universitet. Jeg ble etterhvert anbefalt SONOR av andre personer. Jeg tok en titt på informasjonen angående muligheten for og hoppe over freshman året (1.året) eller og begynne på graden ved og ta de generelle fagene i Norge som ofte er påkrevd ved universiteter i USA. Dere kan lese mer om hvordan man kan dra til USA for og studere etter og ha gjennomført videregående skole med generell studiekompetanse her.


Jeg husker jeg tenkte endelig en mulighet. Endelig en mulighet til å dra tilbake til USA, men også endelig en mulighet til og ta hele bachelor graden der borte. YES! 

SONOR har sammarbeid med flere Amerikanske skoler. De har sammarbeid med skoler i New York, Hawaii, Illinois, Washington, California +++. Med andre ord finnes det noe for enhver smak. Det som for meg var viktigst var å kunne dra direkte tilbake til USA og begynne rett på Sophomore year (2. året) slik at jeg kunne få begynt så fort som mulig men også slik at jeg fikk støtte fra Lånekassen. Jeg personlig var ikke interresert i og ta opp noe lån i en eller annen bank. Noe jeg vet alle, eller hvertfall de aller fleste vil unngå. Studielån er nok det beste lånet og den beste investeringen jeg tror jeg kommer til å gjøre.


Skolene over er skoler SONOR har ett sammarbeid med både angående stipend, men også når det gjelder å kunne hoppe over freshman year (1 året) som Lånekassen gir støtte til. Jeg leste mye om de forskjellige skolene, så på nettsidene og etterhvert stod valget mellom Pacific Lutheran University i Washington, North Park University i Chicago Illinois og University of St. Thomas. Etter og ha snakket med representanter fra de ulike skolene på en utdanningsmesse (eller to etterhvert) falt valget mitt på Pacific Lutheran University. PLU lå ikke så altfor langt ute i ødemarken og de virket til og ha så mange ulike tilbud. Jeg har også inntrykk av at det alltid er noe man kan involvere seg i på skolen.

Søknaden er lang. KJEMPELANG og veldig omfattende. Men stol på meg når jeg sier det at det var så sinnsykt verdt det når bekreftelsen kom på at JEG HADDE BLITT AKSEPTERT SOM STUDENT VED PACIFIC LUTHERAN UNIVERSITY. Deilig følelse. Jeg kan prøve å gå fort igjennom søknadsprosessen dersom du skulle ønske å studere i USA. Jeg kommer til og bruke min søknad til PLU som eksempel. Om du skulle ønske mer informasjon om søknadsprosessen og de nødvendige dokumentene som trengs så kan du klikke her.

Klikk her for og komme til søknadsskjemaet for studier ved Pacific Lutheran University via SONOR (åpnes i nytt vindu)

side 3 begynner søknadsskjemaet. Her er det pretty basic hva som skal stå. Du må signere med navn og dato samt fylle inn når du ønsker å starte ved PLU. Er du ferdig med videregående utdanning nå til sommeren og ønsker å starte rett på studier så skriver du at du ønsker å begynne Fall 2013. Vil du ha ett halvt års pause og jobbe litt skriver du Spring 2014. Siden du søker gjennom SONOR får du starte som sophomore og kan derfor krysse av for at du søker som Transfer. Så må du skrive litt om hva du ønsker å studere, om du ønsker å bo på campus samt begynne litt på delen om personlig informasjon.

Side 4 er også bare personlig informasjon som ikke burde ta så veldig lang tid for de fleste og fylle ut.

Når du kommer til side 5 er det litt om hvilke skoler osv du har gått på. Hvis du har tatt SAT, IELTS, ACT, TOEFL eller noen av de testene skriver du resultatene inn her. Som norsk student gjennom SONOR trenger du ikke noen av disse, noe som er utrolig bra. Når det gjelder feltet hvor det står "List all courses to be completed during the current academic year" så må du skrive fagene du fullfører sisteåret ditt på videregående. Dette fordi du først må sende inn karakterkort på fagene som allerede er fullført. I mitt tilfelle måtte jeg skrive inn: Religion, Historie, Norsk, Gym, Politikk og Menneskerettigheter, Engelsk litteratur og kultur og Rettslære 2. Resten av siden inneholder basic informasjon om foreldrene dine.

Når det gjelder side 6 er det en fortsettelse av informasjonen om foreldrene dine, hvilket språk dere snakker hjemme (i Norge), hvor du ønsker å motta I-20 (nødvendig for å kunne søke visum til USA), og om du noengang har blitt utvist fra skolen. I USA er en stor del av college søknaden og skrive et personal essay. PLU gir deg 3 valgalternativer som du kan lese mer om på side 6. Jeg skrev selv om hvorfor jeg ønsket å dra til USA og hvem som hadde inspirert meg til å ta den majoren jeg kommer til og ta.

Neste side er ett anbefalingsbrev. Første del av side 7 er det du som skal fylle ut. Du skal fylle ut det som står under "To be completed by aplicant".  Så gir du side 7 og 8 til en du føler kan gi deg en god anbefaling. Personlig ville jeg gitt det til en lærer. Her skal han/hun fylle ut, krysse av og svare på spørsmål om hvordan du er som person og student. Gi det derfor til en du føler kan si noe bra om deg og som kjenner deg etter dine beste evner. Jeg gav min til rettslære læreren min ved skolen min.

Side 9 trenger du ikke bry deg om ettersom du er fra Norge. (Med mindre du er transfer student fra annet amerikansk college)

Har du fylt ut dette, så bør du dobbeltsjekke denne listen til SONOR og at du har med alle de nødvendige dokumentene før du sender avgårde søknaden din til de og de viderformidler den til PLU i USA! 

Om du har bestemt deg for å søke så vil jeg ønske deg lykke til. Om du skulle ha noen spørsmål er det bare og spørre meg så skal jeg svare etter beste evne.

14 kommentarer

Gunnhild i Nevada

19.01.2013 kl.14:34

Genial side! Jeg skal til USA som utvekslingsstudent kommende skoleår, og har hvertfall nå veldig lyst til utlandet å studere etter jeg er ferdig med vgs. Samtidig kunne jeg faktisk tenke meg å gå førstegangstjeneste i forsvaret, så mulig jeg går der som et slags friår i mellomtiden. Men det er jo enda en stund til, så har da god tid til å bestemme meg før den tid. Heldigvis! Jeg er en vinglepetter uten like, så jeg kan tenke meg å studere både i London, USA eller Australia. Vi får se hvordan året mitt blir i USA først - kanskje jeg aldri vil kunne tenke meg å gå et annet sted.. Wow, dette ble mye babling! Wops..

Charlotte i USA

20.01.2013 kl.01:46

Gunnhild: Hehe, skjønner godt hva du mener. Var selv litt slik også bøde før, under og etter jeg var utvekslingsstudent i USA selv. Var det som gjorde at jeg "turde" dra tilbake å studere :) Føler det er en mulighet jeg ikke kan la gå fra meg liksom :)

Nora

21.01.2013 kl.14:58

Har hørt mye bra om LIU jeg, hvorfor valgte du ikke det? haha har tenkt søke der jeg

Charlotte i USA

22.01.2013 kl.01:14

Nora: Etter og ha sett på hvilke fag som var tilbudt innenfor de forskjellige majorene virket PLU som ett bedre valg for min del :)

Marit

23.07.2013 kl.00:51

Heihei! var utvekslingstudent i år og har også lyst til å dra tilbake til usa for å studere etter å ha fullført videregående. Men er så usikker på hva jeg vil studere... hva studerer du ?

Charlotte i USA

24.07.2013 kl.01:25

Marit: jeg studerer Political Science og Global Studies :)

annatms

24.05.2014 kl.19:20

Hva er det man kan studere på skolen du går på? :)

annatms

24.05.2014 kl.19:25

Kan man også gå på college/universitet etter vgs selv om man ikke har vært en utveksling 2. vgs?

Charlotte i USA

25.05.2014 kl.02:54

annatms: Ja, selvfølgelig :) er mange som gjør det!

Charlotte i USA

25.05.2014 kl.02:55

annatms: Her er gradene PLU tilbyr; http://www.plu.edu/admission/first-year/majors/#tab=undergraduate :)

isabel

08.12.2014 kl.13:22

Vet du om det er mulig å hoppe over 3 vgs å begynne direkte på universitet i usa? Eller er det noen karakterer/kompetanse de krever som du ikke får ved å droppe tredje året?

Charlotte i USA

30.12.2014 kl.20:52

isabel: Du må ha en eller annen form for diploma (vitnemål etc) for og kunne søke :)

Idun

28.03.2015 kl.12:57

Hei! Har selv vurdert college i USA, men har ikke hørt at lånekassen ikke gir stipend for førsteåret! Har du en link til et sted jeg kan lese om det? Huff ble litt stressa nå.. Hvordan går man frem for å hoppe over førsteåret? Det college jeg evt. skal begynne på er ikke på den listen til sonor.

Charlotte i USA

30.03.2015 kl.07:44

Idun: http://www.lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/Utland/Utdanninger/firearig-bachelor/usa/

Skriv en ny kommentar

About me

Legg meg til som venn Mitt navn er Charlotte og jeg er en 23 år gammel jente fra Bergen. Skoleåret 2010/11 dro jeg på utveksling til Hastings, Nebraska og det var derfor denne bloggen ble opprettet. 2013-2016 fullførte jeg også en bachelor grad ved Pacific Lutheran University. Nå er jeg bosatt i Tacoma, WA med mann og vi venter vårt første barn sammen.

Kontakt: Charlotte.Stordal@gmail.com

Online

Follow me

bloglovin

Countdown

hits